Mee Udang Marvellous


Bahan-bahan: ( 3-4 org )

1/kg mee kuning
300 gm udang saiz L
4 sb lada boh / lada giling
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering (tumbuk halus)
*1/2 inci halia
1 sb petis (guna belacan bakar)
3 sb sos tomato
1 sb sos cili
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
gula n garam
taugeh n sawi
daun bawang n bawang goreng
kiub ayam
sos ikan
kentang (direbus empuk dan dikisar dengan sedikit air)
tauhu goreng
telur

Cara-cara :
Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....


sumber resepi : dapurku sayang

Kelebihan Bismillah 21 Kali



Assalamualaikum w.b.t
Amalan ini amat mudah untuk diamalkan. Hanya memakan masa selama satu atau dua minit sehaja, namun anda akan mengalami kesan yang menakjubkan. Amalan in dilakukan semasa mahu tidur pada waktu malam. Cara amalannya seperti berikut:

Ketika hendak tidur pada waktu malam, apabila kita sudah pun di katil, setelah baringkan diri, bacalah BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM sebanyak 21 kali. Kemudian niatkan dalam hati jam berapa kita mahu bangun esok paginya. Boleh juga berniat seperti ini ” Ya Allah, aku mahu bangun 20 minit sebelum azan subuh”. Atau pun begini ” Ya Allah aku mahu bangun jam 3.00 pagi untuk solat tahajjud”.

InsyaAllah anda akan terjaga tepat pada masa yang telah diniatkan.

Amalan ini amat mudah dilakukan dan amat mustajab kesanya. Kalau anda masih belum yakin atas apa yang saya paparkan disini, anda boleh mencuba sendiri mulai malam ini, kemudian lihatlah buktinya. Sungguh mudah sekali.

Disamping anda boleh jaga tepat pada waktu yang diniatkan, pengamal bacaan BISMILLAH 21 kali ini juga mendapat kelebihan-kelebihan lain juga, dengan izin Allah S.W.T antaranya:
  1. Anda akan terjaga tidur sekiranya ada penceroboh atau mencuri yang berniat buruk.
  2. Terselamat dari sebarang gangguan makhluk, samada dari gangguan manusia atau binatang serta gangguan jin.
  3. Terselamat dari sihir atau ilmu hitam yang di tujukan kepada kita yang selalunya dilakukan semasa seseorang itu tidur.

Kini...Yang Terhangat




Sapa kat sini penggemar durian???

Confirm ramai yg suka makan buah ni..Bau xleh cakap la..Kihkih..So sapa yg xlayan durian ni rugi la..rugi ke? Xrugi apa2 pun..

So skg tgh panas sana sini dok cita pasal "Durian Crepe"

Sapa dh penah rasa? Sedapa x?

So kat sini ada resepi...fila copy drpd Masam Manis Blog...(kak ita share jap ye)...Sapa nk tau resepi nie leh klik kat sini

Sapa yg dh makan tu leh share dgn fila yer..(dah terbayang2 durian crepe dah ni....auwww..cedapnya)

Bersua Kembali


Salam sume...chat x?

Lamanya fila xbersua di sini..hehe..dah bersawang pun..Mood nak update blog berkabur sejak busy dgn dunia coklat. Syukur alhamdulillah rezeki melimpah ruah..sume drpd Allah. So mcm mana aktiviti anda sume? Hope sume sukses selalu...

Pejam celik pejam celik kejap ja dah nak masuk tahun baru...tinggal seminggu ja la..dah ada impian & cita2 baru ke tahun dpn? Fila dah pun list down utk impian tahun 2013..Semoga semuanya berjalan dgn lancar...insyaallah.

Tahun 2012 byk suka duka utk fila sebenarnya...biarlah yg duka tu tersimpan di dalam hati fila sahaja..Tahun 2012 juga mengajar fila menjadi semakin tabah utk bergelar insan di muka bumi ni..

Ok la...insyaallah dlm seminggu fila akan update kan cerita yg hot2 k..so kita jumpa lagi...love u all.

Saya Suka Doodle Part 2


Hai kawan2...fila muncul semula di ruangan nie..dah lama xupdate cita cinta di blog kesayangan nie..utk kali nie fila join contest nie...cute sgt cartoon jejaka handsome ni lukis..jom join sama2...KLIK KAT SINI (*_*)


Nama special >>> fila

Warna fav >>> #FF0080


DONE!!!



Segmen Siapakah Nama Saya?


Salam sume...rindunya kat my blog...huhu (*-*)

Jalan - jalan jumpa la contest nie..jom sama2 join

Klik di sini

Nama dolly yg cute sgt2 nie..fila namakan "kawaiimusume"

Kalo korang sume nak tau maksudnya gadis comel...kawaiimusume nie asalnya drpd bahasa Jepun

Ciri2 yg ada pada dolly cute "kawaiimusume" ialah

*matanya yg sgt cute & comel

*wajahnya yg ayu & sedap mata memandang

*dress merah yg sgt cantik


so fila nak tag


~ GOOD LUCK ~

Holiday Di Swiss Garden Beach Resort Damai Laut (Part 1)

Assalmualaikum & Salam Ceria semua! Agak bersawang dah blog nie sebab busy sesangat skrg nie..hehehe Entry kali nie dah berbula...